Μια καταπράσινη όαση

ΚΗΠΟΙ

ΧΑΡΤΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ DOWNLOAD
ΚΗΠΟΙ

Ανακαλύψτε την ομορφιά της φύσης στο Neptune

Ο κήπος της Εδέμ μας στην Κω, χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που παίρνουν το όνομα τους από τους θεούς της Ελληνικής Μυθολογίας και αναδεικνύουν την εντυπωσιακή ομορφιά και την ποικιλία της μεσογειακής χλωρίδας. Εδώ θα βρείτε ελιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, ροδιές και πολλά ακόμα οπωροφόρα δέντρα. Τα λουλούδια και τα φυτά είναι περίτεχνα διατεταγμένα, ενώ τα συστήματα φωτισμού και τα ειδικά σχεδιασμένα μονοπάτια παραπέμπουν στους διάφορους Θεούς της Μυθολογίας. Οι κήποι μας περιμένουν να αποκαλύψουν τα μυστικά τους σε όλους τους επισκέπτες τους. Εμπνευστείτε από την ομορφιά της φύσης και βρείτε τη δική σας γωνιά του παραδείσου στους κήπους μας.

Ανακαλύψτε τα κρυφά διαμάντια

Κάθε κήπος διαθέτει την δική του ξεχωριστή ατμόσφαιρά προσκαλώντας σας σε ένα ταξίδι των αισθήσεων. Κάντε μια βόλτα και προσθέσετε μια δόση μαγείας στις διακοπές σας.

Ο κήπος της Αφροδίτης

Αφιερωμένος στη θεά της ομορφιάς, ο φορμαλιστικός κήπος της Αφροδίτης είναι κατάφυτός με μεγάλη ποικιλία λευκών και ροζ λουλουδιών. Ένα σιντριβάνι με κόκκινο φωτισμό συμβολίζει την άνοδο της Αφροδίτης από τη θάλασσα στην επιφάνεια.

Ο κήπος του Απόλλωνα

Μινιμαλιστικός σε σχεδιασμό και ύφος, ο κήπος του Απόλλωνα ενσαρκώνει την απλότητα και το μέτρο. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών του είναι η σήμα-κατατεθέν διπλή σπείρα από απολλώνιες δάφνες και κυπαρίσσια και ο κάνναβος από στύλους που σημαδεύει τον Βορρά.

Ο κήπος του Άρη

Η χάραξη του κήπου με τον κάνναβο από ξύλα και κόκκινα φώτα παραπέμπει στην πειθαρχία και τις οργανωτικές ικανότητες του θεού. Χωρίς πολλά φυτά, ο κήπος του Άρη συμβολίζει την πάλη μεταξύ της ζωής (χλοοτάπητας) και του θανάτου (βότσαλο). Ο φυλλοβόλος Σφένδαμος με τις έντονες κίτρινες και κόκκινες αποχρώσεις των φύλλων το φθινόπωρο, θεωρείτο συνοδός του Άρη καθώς βρισκόταν στην εξουσία του δαίμονα του φόβου και της φρίκης.

Κήπος της Αθηνάς

Η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας και του πολέμου. Η Ελιά, ένα από τα παλαιότερα δέντρα της Μεσογείου, προσφέρθηκε ως δώρο στην πόλη της Αθήνας από την ίδια την Αθηνά. Με αυτό το δώρο, η θεά έγινε φύλακας της πόλης ανακηρύσσοντας το κλαδί της Ελιάς σε σύμβολο της νίκης και της ειρήνης. Γύρω από μία υπερήλικη ελιά, ο κήπος της Αθηνάς βασίζεται σε αυστηρές φόρμες που υλοποιούνται με επαναλαμβανόμενες αρμονικές φυτεύσεις.

Κήπος της Αρτέμιδος

Η Άρτεμις ήταν θεά του κυνηγιού για τους αρχαίους Έλληνες, που σαν προστάτιδα της σελήνης δρόσιζε τα φυτά με την πάχνη της νύχτας ενώ δίδαξε στους ανθρώπους τη χρήση φυτών που και σήμερα ακόμα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία γυναικείων παθήσεων. Ο κήπος της Αρτέμιδος αναπτύσσεται σε ομόκεντρους, επάλληλους, κυκλικούς τομείς.

Κήπος της Δήμητρας

Η Δήμητρα ήταν η πανάρχαια θεά της γονιμότητας, προστάτιδα της γης και της γεωργίας. Με την κυριαρχία της πάνω στη βλάστηση, είχε ουσιαστικά εξασφαλίσει τη διατροφή του ανθρώπινου γένους και οι άνθρωποι της το ανταπέδιδαν με πολλή αγάπη, λατρεία και τιμές. Η μεγαλύτερη προσφορά της Δήμητρας ήταν φυσικά τα δημητριακά. Στον κεντρικό χώρο στην πορεία προς τη θάλασσα, ο κήπος της Δήμητρας αναπτύσσεται σε ημικυκλικό σχήμα. Δημητριακά με παραγωγικά μονοετή είδη φυτεύονται σε σχήμα ουράνιου τόξου, που ζωντανεύει με το φύσημα του ανέμου.

Κήπος του Διονύσου

O Διόνυσος ήταν θεός του κρασιού, της γονιμότητας και της βλάστησης, που ταξίδευε συνεχώς για να διαδώσει στον κόσμο τις τελετές του και την καλλιέργεια του αμπελιού. Αφιερωμένος στο αμπέλι και το κρασί, ο κήπος του Διόνυσου, διαμορφώνεται γύρω από ένα παραδοσιακό πατητήρι. Οι μεταμορφώσεις του θεού συμβολίζονται με τις εναλλαγές στο ύφος των επιμέρους χώρων.

Κήπος του Ερμή

Ο Ερμής ήταν ο θεός του ανέμου και ο προστάτης των εμπόρων, των οδοιπόρων, των βοσκών και των αθλητών. Ο Ερμής συνδεόταν με το τυχαίο, έφερνε την ευτυχία, όπως ο άνεμος φέρνει πράγματα χαμένα από τον κάτοχό τους, τα έρμαια. Στον κήπο που είναι αφιερωμένος στον Ερμή, η σχέση του θεού με τον πάνω και τον κάτω κόσμο δηλώνεται με αντίκλινες τομές στο έδαφος που συμβολίζουν τα φτερά του, ενώ ψηλά αγροστώδη που ανεμίζουν από τον άνεμο φυτεύονται στα μικρά λοφάκια.

Κήπος του Ηφαίστου

Ο θεός Ήφαιστος εκπροσωπούσε για τους Αρχαίους Έλληνες τη φωτιά. Τα ηφαίστεια και η δράση τους ανήκουν επίσης στην δικαιοδοσία του, ενώ ο θεός φημίζονταν παράλληλα για πλήθος αξιοθαύμαστων τεχνουργημάτων. Γύρω από ένα κεντρικό στοιχείο φωτιάς, στον κήπο του Ήφαιστου έχει κατασκευαστεί ένας κρατήρας από πέτρα, που περιβάλλεται από φυτεύσεις σε σχήμα φλόγας, με φυτά με έντονα κόκκινα φύλλα και ανθοφορία.

Κήπος της Ήρας

Η Ήρα ήταν η θεά της οικογένειας και του γάμου, και επίσης σκληρή τιμωρός και προστάτιδα των ανθρώπων. Η Ροδιά, σύμβολο της ζωής και της ευκαρπίας στην αρχαία Ελλάδα, ήταν αφιερωμένη στην Ήρα, προστάτιδα της γέννησης. Ο σχεδιασμός του κήπου της Ήρας παραπέμπει στο άγρυπνο μάτι της θεάς που ελέγχει το καλό και το κακό, οργίζεται και προστατεύει. Εκτός από τη Ροδιά, ο κήπος αυτός είναι φυτεμένος με φυτά που έχουν έντονα πορτοκαλί λουλούδια.

Ο κήπος του Ποσειδώνα

Ο Ποσειδώνας εξουσίαζε τον κόσμο της θάλασσας και τα συστήματα των υδάτων, ενώ θεωρείτο υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της επιφάνειας της γης, τους σεισμούς και τις κατολισθήσεις. Ο κήπος του Ποσειδώνα αναπτύσσεται γύρω από ένα στοιχείο νερού που αφρίζει. Ο επισκέπτης εισάγεται σε ένα χαμηλότερο επίπεδο με κυρίαρχα στοιχεία το νερό και τον αντικατοπτρισμό του ουρανού ενώ μπλε και λευκά άνθη τoν συνοδεύουν στην υπόγεια του διαδρομή.

Ο κήπος του Δία

Ο Δίας, πατέρας των θεών και των ανθρώπων, εξουσίαζε τον ήλιο, το φεγγάρι, τα άστρα, τους πλανήτες και τον καιρό. Αφιερωμένη στο Δία ήταν η δρυς που το θρόισμα των φύλλων της υποδείκνυε την παρουσία του θεού στις παρακλήσεις και τις προσευχές των πιστών. Ο κήπος του Δία βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του περιβάλλοντος χώρου, γύρω από το άγαλμά του. Οι τομές στον χλοοτάπητα που αποτελούνται από βότσαλο συμβολίζουν τους κεραυνούς, ενώ περιστοιχίζονται από φυτά αφιερωμένα στον Δία.

Είδη Φυτών σε Κάθε Επιμέρους Κήπο

  • Αθηνά: Ελιά, Πικροδάφνη, Ιμπεράτα, Κονβόλβουλος, Καρίσα
  • Απόλλωνας: Δάφνη, Κυπαρίσσι, Παπαρούνα της Θάλασσας
  • Άρης: Φόρμιο, Εχινόκακτος, Ναντίνα, Σφενδάμι
  • Άρτεμη: Τάξος, Κόρνος, Προύνος, Σινεράρια, Δενδρολίβανο
  • Αφροδίτη: Δωδωνέα, Αγάπανθος, Μυρτιά, Αγγελική
  • Δίας: Αριά, Ανθρωπωγωνας, Κρινάκι της Θάλασσας, Αρτεμησία, Δήμητρα, Ροδακινιά, Στάρι, Μίσχανθος
  • Δίονυσος: Αμπέλι, Κισσός, Ρολόγια, Γιασεμί
  • Ερμής: Στίπα, Λέυμους, Γκάουρα, Κυδωνίαστρο
  • Ήρα: Ροδιά, Ημεροκάλλις, Βεστρίγγια, Αγκινάρα
  • Ήφαιστος: Φόρμιο, Βερβερίδα, Κνιφόφια, Ιβίσκος Κόκκινος
  • Ποσειδώνας: Φεστούκα, Φελίτσια, Περόβσκια, Οφιοπώγωνας Μαύρος, Αγιούγκα, Σάλβια Φαρινατσέα